|

Aerofagie

Aerofagia reprezinta acumularea de gaze in partea superioara a stomacului, care provoaca balonari, senzatia de nod in gat, greutate la respiratii, palpitatii, dureri in zona inimii. Aerofagia este provocata de un act reflex caracterizat prin patrunderea in stomac a unei cantitati de aer, odata cu inghitirea salivei, bauturilor sau alimentelor. Cand aerul patrunde in stomac, acesta din urma se umfla, iar organismul se simte stanjenit, confruntandu-se cu balonarea, mai ales atunci cand purtam haine mai stramte.

Cauze:

- pozitia neregulamentara in timpul meselor, ceea ce conduce la perturbarea functionalitatii normale a sfincterului cardial (inelul musculos aflat la trecerea din esofag in stomac);

- inghitirea unor cantitati mari de alimente intr-un timp scurt, in graba, eventual defasurand si alte activitati in acest timp

- consumul in exces a bauturilor carbogazoase;

- defecte ale dentitiei, afectiuni ale gingiilor, palatului, care duc la o masticatie insuficienta si defectuoasa a alimentelor;

- consumul unor alimente greu digerabile, bogate in fibre, insuficient prelucrate termic sau prelucrate in exces (arse);

- stari conflictuale in timpul meselor;

- mestecatul "in gol" (guma de mestecat);

- tulburari functionale (spasme) sau anatomice (tumori, stricturi, iritatii, ulcere etc.) ale tractului digestiv superior (faringe, esofag, sfincter cardial, stomac);

 

O situatie particulara se intalneste la sugari, care in timpul suptului ingurgiteaza si mici cantitati de aer. Pe de alta parte, laptele matern supt in forta devine spumos, continand el insusi bule de aer. Din acest motiv, dupa supt, bebelusii trebuie tinuti in pozitie verticala, ajutati sa eructeze.

Recomandari:

 - mesele vor fi cat mai dese, la ore fixe, cu alimente cat mai putine si cat mai bine mestecate in gura;

- nu se vor consuma lichide si nu se va vorbi in timpul mesei;

- interzicerea fumatului, a bautului direct din sticla si a mestecatului de guma;

- purtarea numai de imbracaminte lejera, nu stransa pe abdomen;

- inlocuirea curelei de pantalon cu bretele;

- repaus la pat dupa fiecare masa (daca e posibil), timp de 30 - 60 minute, cu fata in jos.